Ziua Națională a Rugby-ului
Rugby-ul românesc a sărbătorit, pe 4 mai 2023, oficial, Ziua Națională a Sportului cu Balonul Oval. Un eveniment care are scopul de promova mișcarea, un stil de viață sănătos și valorile care definesc rugby-ului. Promulgată de Parlamentul României prin Legea nr. 217/2022, Ziua Națională a Rugby-ului își propune să aducă în prim-plan jocul cu balonul oval, mișcarea, un stil de viață sănătos și mai ales valorile care definesc rugby-ului: Disciplină, Respect, Integritate, Pasiune, Solidaritate.
Ziua de 4 mai are o semnificație aparte pentru rugby-ul românesc, pentru că pe 4 mai 1924 România disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, în compania Franței, competiție la finalul căreia rugbyștii aveau să aducă prima medalie olimpică, de bronz, din istoria sportului românesc.
Pe 4 mai 1924, pe Stadionul Olimpic Yves du Manoir din Colombes, România întâlnea Franța în primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiar dacă rugbyștii români au pierdut cu 59-3, a fost punctul de pornire spre prima medalie olimpică cucerită de sportul românesc în istoria sa. Cu acest meci s-a inaugurat oficial Stadionul Colombes. Francezii erau îmbrăcați în tricouri și pantaloni albi, jambiere roșii, românii erau îmbrăcați în tricou albastru cu stema țării pe piept, pantaloni albi și jambiere roșii. Partida a fost arbitrată de Jacques Muntz de la Racing Club Paris, ajutat de Rutherford (SUA), arbitru de tușă pentru Franța și Constantin Ionescu pentru România. La meci au asistat 15.000 de spectatori care înconjurau terenul, Nicolae Mărăscu, căpitanul Romaniei a oferit francezilor un buchet in amintirea rugbyștilor căzuți în război.
România a pierdut și cel de-al doilea meci disputat, pe 11 mai, cu Statele Unite ale Americii, 37-0, însă la finalul competiției au terminat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz, campioană olimpică ieșind SUA, care a învins în finală Franța cu 17-3.
Clubul Sportiv Olimpia București are secție de rugby, fiind afiliat la Federația Română de Rugby. Secția noastră este una de tradiție, iar activitatea actuală se rezumă la copii și juniori, dar și la echipa de rugby 7, variantă olimpică.