Ziua Națională a Oinei

În data de 9 mai 1899 a avut loc la București primul Concurs general de oină la care au participat 18 licee din țară. Juriul a proclamat câștigători pe elevii liceului Nicolae Bălcescu din Brăila (antrenor profesor Radu S. Corbu), care au câștigat statueta sportivă un trofeu de bronz care reprezenta un atlet în miniatură ce ținea o făclie în mână, nota regretatul profesor universitar doctor Nicolae Postolache în cartea sa Fascinația Oinei – Jocul românilor de pretutindeni, apărută la Editura Profexim București în anul 2009, cu sprijinul Federației Române de Oină.

Ca o recunoaștere a valorii deosebite pentru cultura românească, Parlamentul României a adoptat în data de 11 aprilie 2023 Legea numarul 87/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 310 din 12 aprilie 2023, prin care decretează ziua de 9 mai – Ziua Națională a Oinei.

Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf București a fost gazda principalelor manifestări dedicate Zilei Naționale a Oinei, eveniment la care au participat persoane notabile din sportul românesc. Pe lângă președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, au mai luat cuvântul reprezentanți ai Ministerului Sportului, Ministerului Culturii și Ministerului Educației, precum și vechi practicanți ai jocului de oină.

La 13 mai, tot la Arcul de Triumf, va începe oficial sezonul oinistic 2023, cu meciurile contând pentru Cupa Regelui și Cupa Reginei, acestea urmând a fi televizate pe Prima Sport.

Cu toate că Olimpia București nu are secție de oină, clubul nostru înțelege necesitatea de a promova sportul și cultura românească, prin oină.