Rugbyștii vor participa la Campionatul Național de seniori

Campionatul Național de Rugby 7 Seniori, ediția 2022 se va desfășura în perioada 10 septembrie-24 septembrie 2022. În competiție vor participa cluburile afiliate la Federatia Romana de Rugby, care au depus o cerere de înscriere până la data de 24 iunie 2022 și anume: CSU Arad, CS Știința Petroșani, CS Politehnica Iași, CSU Alba Iulia, CS Dinamo-CS Sportul Studențesc, CSM Sibiu, RC Barlad, CSU Phoenix Brasov, RC Gura Humorului, CSM Constanta, CSM Galati, CS Olimpia București, RC Grivita, CS Universitatea Cluj. De asemenea in competiție va participa cu statut de invitata, fara sa puncteze, o selecționată reprezentând Republica Moldova, informează Federația Română de Rugby, într-un comunicat oficial.

Competiția se va desfășura de-a lungul a trei etape, după cum urmează:
Etapa 1 – 10-11 septembrie 2022 – Iași
Etapa 2 – 17-18 septembrie 2022 – Gura Humorului
Etapa 3 – 24-25 septembrie 2022 – București, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf

În cadrul unui turneu, partidele se vor disputa de-a lungul a două zile de competiție, iar sistemul de disputare al turneelor va fi următorul:

În prima zi de competiție (sâmbătă) cele 15 echipe participante vor fi împărțite în patru grupe preliminare (trei grupe de patru echipe, o grupă de trei echipe), și se va juca în sistem fiecare cu fiecare. După disputarea tuturor partidelor se va întocmi clasamentul prin acordarea de 3 puncte la victorie, 2 puncte în caz de egalitate și 1 punct pentru înfrângere.
În ziua a doua de competiție (duminica) pe baza clasamentelor din prima zi se vor alcătui patru grupe, după cum urmează:

-Grupa Locurilor 1-4, echipele situate pe primul loc în faza grupelor preliminare
-Grupa Locurilor 5-8, echipele situate pe locul al doilea în faza grupelor preliminare
-Grupa Locurilor 9-12, echipele situate pe locul III în faza grupelor preliminare
-Grupa Locurilor 13-15, echipele situate pe locul IV în faza grupelor preliminare, respectiv pe locul III din grupa de trei echipe.

-Pentru prima etapă configurația grupelor preliminare se va stabili prin tragere la sorți.
-Partidele celui de-al doilea respectiv al treilea turneu se vor desfășura ca sistem competițional identic cu primul, programul jocurilor se va face luându-se ca baza de calcul clasamentul general.

La întocmirea clasamentelor intermediare, în caz de egalitate de puncte, echipele vor fi departajate pe baza numărului total de victorii, a diferenţei dintre punctele marcate şi primite şi a numărului mai mare de încercări marcate în toate jocurile disputate până la momentul respectiv, criterii aplicate în această ordine, conform R.O.A.R Art. 48.

Clasamentul general, după terminarea tuturor turneelor programate, se va face prin însumarea tuturor punctelor bonus acumulate de fiecare echipa în turnee;
Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în cele 3 turnee, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
a) numărul mai mare de puncte în clasament obţinute în întâlnirile directe dintre ele;
b) diferenţa dintre punctele marcate şi cele primite în întâlnirile directe;
c) numărul mai mare de încercări marcate în întâlnirile directe;
d) numărul mai mare de victorii obţinute în toate cele 3 Turnee;
e) numărul mai mic de etape de suspendare acumulate de jucătorii echipelor respective în cele 3 Turnee;
f) numărul mai mic de cartonaşe galbene acumulate de jucătorii echipelor respective în cele 3 Turnee.

La finalul fiecărui turneu, în funcție de locul ocupat, echipele vor primi puncte bonus, după cum urmează: Locul 1-30 puncte bonus; locul 2-28 puncte; locul 3-26 puncte; locul 4-24 puncte; locul 5-22 puncte; locul 6-20 puncte; locul 7-18 puncte; locul 8-16 puncte; locul 9-14 puncte; locul 10-12 puncte; locul 11-10 puncte; locul 12-8 puncte; locul 13-6 puncte; locul 14-4 puncte; locul 15-2 puncte; locul 16-1 punct.

Este pentru prima dată, după multă vreme, când o echipă de rugby de la Olimpia București se aliniază la startul unei ediții a Campionatului Național de seniori.