România la turneul olimpic de baschet feminin

Echipa feminina a Romaniei s-a calificat la turneul de baschet 3×3, inclus in premiera in istoria olimpica in programul Jocurilor care vor avea loc la Tokyo, in 2020.

La turneul de la Tokyo vor mai participa Rusia, China, Mongolia si alte patru natiuni, care vor obtine calificarea anul viitor.

Reprezentativa tricolora a obtinut aceasta calificare istorica gratie pozitiei din clasamentul mondial al federatiilor nationale realizat de Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA) pana la data de 31 octombrie 2019, unde Romania, la feminin, s-a situat pe locul 4 in lume si pe locul 2 in Europa, in ceea ce priveste baschetul 3×3.

In cadrul unei ceremonii organizate la la Utsunomiya (Japonia), la care au participat presedintele Hamane Niang si secretarul general Andreas Zagklis, FIBA a anuntat oficial, astazi, numele primelor natiuni calificate la turneul de baschet 3×3 din cadrul Jocurilor Olimpice din 2020 in baza clasamentului mondial al federatiilor nationale. La feminin, ordinea finala din ierarhia mondiala realizata de FIBA pana la data de 31 octombrie 2019 a fost: 1. Rusia; 2. China; 3. Mongolia; 4. ROMANIA.

Celelalte patru echipe care vor participa la turneul olimpic feminin de baschet 3×3 de la Tokyo vor fi stabilite in 2020, dupa disputarea a doua turnee preolimpice de calificare.

Romania a mai fost reprezentata o singura data in intrecerile olimpice de baschet, la editia de la Helsinki din 1952, atunci cand, in competitia masculina de baschet, nu a reusit calificarea in faza grupelor principale, jucand doar doua meciuri preliminare cu Italia si Canada.

Team Romania are in momentul de fata reprezentanti in doua jocuri de echipa la Tokyo 2020 – fotbal masculin U23 si baschet feminin 3×3, numarul total al sportivilor din Echipa Olimpica a Romaniei ajungand in momentul de fata la 54, informeaza www.cosr.ro.