Ionuț Stroe vizită în cantonamentul canotorilor

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a efectuat, la 18 iunie, o vizită la CSN Snagov, în cantonamentul lotului olimpic de canotaj pentru a marca astfel măsurile de relaxare care se aplică de la 15 iunie și în ceea ce privește cantonamentul în regim închis. Acesta a fost însoțit de către Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român și de Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj.

“Eu sunt tare mândru că trecem la o nouă etapă de relaxare. Acum permitem acestor campioni ai României, care au stat o lună în condiţiile stricte, să îşi reia viaţa socială, normală. Nu trebuie să spun că trebuie să fie în continuare precauţi, ca noi toţi, dar relaxăm uşor condiţiile. Pentru un sportiv de performanţă este dramatic să îşi întrerupă pregătirea, să se antreneze două luni acasă, iar apoi încă o lună în regim închis aici. Aceşti campioni sunt un exemplu public şi de aceea sunt alături de ei azi, tocmai pentru a le mulţumi. Sunt mândru că toţi sunt sănătoşi, inclusiv colegii mei de la personalul bazei. Ei au aici toate condiţiile pentru marea performanţă. Odată cu noile măsuri de relaxare care se aplică de la 15 iunie, sportivii pot să părăsească acest cantonament, care până acum era închis. Ei pot merge la familii, pot fi vizitaţi respectând anumite reguli. Dar eu mă bazez mai mult pe responsabilitatea şi disciplina lor. Ei ştiu foarte bine ce fac, respectă regulile nescrise, chiar şi înainte de pandemie. Acelaşi lucru de aici s-a întâmplat şi la Izvorani, acolo unde loturile olimpice s-au antrenat în ultima lună. Iar rezultatele sunt identice, zero cazuri”, a spus Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

“Am decis să îl invităm pe ministrul Tineretului şi Sportului şi să-l băgăm în cantonament închis, să vadă cum este (n.r. – râde). Sportivii noştri s-au pregătit acasă două luni şi de o lună se antrenează aici, în circuit închis, toată lumea izolată şi cu mască. Să vadă şi domnul ministru cum este. Aici s-au respectat absolut toate regulile, sportivii, antrenorii şi personalul bazei au fost testaţi, deci n-a rămas nimeni netestat.Cu siguranţă vom avea cea mai mare delegaţie la Tokyo. Am calificat deja bărcile mici, iar anul viitor, în luna mai, vom avea o regată de calificare pentru bărcile de 8+1 şi bărcile de 4. Anul acesta organizăm Campionatul Balcanic de juniori la Iaşi în august. Iar în luna septembrie avem Campionatele Europene de juniori şi tineret, iar în octombrie Campionatele Europene de seniori. Această pandemie este în regres, aşa că şi pentru sportivi este o motivaţie în plus ca până la Jocurile Olimpice să participe la aceste Europene”, a declarat Elisabeta Lipă, președinta FR Canotaj

“Avem zero cazuri la loturile olimpice şi suntem foarte bucuroşi. Personalul şi staff-urile s-au achitat de această sarcină şi am trecut cu bine peste primele două etape. Acum suntem în a treia etapă, avem voie să părăsim bazele de pregătire şi cred că suntem un exemplu privind respectarea măsurilor de siguranţă, a normelor impuse de specialişti. Cu rigurozitatea de care am dat dovadă până acum vom reuşi să continuăm pregătirea. Pentru că obiectivul este în primul rând calificarea unui număr cât mai mare de sportivi la Tokyo şi apoi o susţinere, domnule ministru. Doamna Lipă ne spune mereu că e nevoie de bărci, de una, de alta, iar noi încercăm să venim în sprijinul sportivilor. Pentru că nu poţi cere performanţă fără asigura tot ce au nevoie”, a declarat Mihai Covaliu, președintele COSR.

Lotul olimpic de canotaj a intrat în cantonament închis la Complexul Sportiv Național Snagov de pe 15 mai, odată cu prima etapă de reluare a activității sportive. Începând cu data de 15 iunie, din a treia fază a măsurilor de relaxare adoptate de autorităţi, sportivii au voie părăsească baza sportivă şi să intre în contact cu familiile.

CS Olimpia București se subordonează Ministerului Tineretului și Sportului fiind și afiliată la Federația Română de Canotaj. CS Olimpia are sportivi în loturile naționale de canotaj ale României.