Bartha Levente la a doua prezență olimpică a carierei

Recent, la Pyeong Chang, în Coreea de Sud, au avut loc Jocurile Olimpice de iarnă. Din delegația României, în echipajul de bob 4, a făcut parte și Bartha Levente.

Tatăl sportivului este din Sf. Gheorghe, însă el s-a născut la Onești, în județul Bacău, iar de 20 de ani locuiește în București. Boberul legitimat la CS Olimpia București a prins această ediție olimpică pe ultima sută de metri.

”Nimeni nu dădea șanse echipajului de bob 4 persoane al României. Antrenorul meu de la club, Dan Scurtu, care este și antrenorul principal al lotului, m-a rugat să îl ajut să completeze formația. Am răspuns afirmativ și ne-am apucat de treabă, cu toate că eu nu mai făcusem un sezon integral la bob din 2006, de la precedenta mea prezență olimpică. Nimeni nu ne-a creditat cu șanse. Nici măcar Comitetul Olimpic și Sportiv Român ori Federația Română de Bob și Sanie. Din acest motiv nu am mers la etapa de Cupa Mondială din Coreea de Sud și nici la competiția preolimpică, pentru a ne acomoda cu pista. A fost o calificare neașteptată, dar cu atât mai frumoasă”, povestește Bartha Levente.

Echipajul de bob 4 al României a strâns însă, contrar pronosticurilor, puncte în etapele de Cupa Mondială și, astfel, criteriul de calificare la Jocurile Olimpice a fost îndeplinit. Bartha Levente a ocupat, pe parcursul acestei campanii, poziția a patra în bob, cea de frânar. Atribuțiile sale sunt foarte complexe, în acest caz. ”Frânarul este ultimul care intră în bob, dar se așază primul, pentru a facilita apoi poziționarea mijlocașilor din pozițiile 2 și 3. Frânarul aleargă cel mai mult pe zona de start, contribuția sa la lansarea bobului fiind majoră. Apoi, după linia de sosire, eu sunt cel care acționează comanda de oprire a bolidului. În timpul coborârii, misiunea noastră, a celor din spatele pilotului, este să stăm cât mai ghemuiți și, pe cât posibil, fără să ne mișcăm. Orice gest poate conduce, la acele viteze, la destabilizarea laterală și poate cauza chiar răsturnări”, adaugă Bartha Levente. România a avut la Pyeong Chang un pilot debutant, însă cei patru alergători au doborât și recordul echipei la start, coborând sub limita de 5 secunde.

Pentru Bartha Levente, amintirea acestei deplasări în Coreea de Sud se va lega și de întâlnirea specială cu Prințul Albert al II-lea de Monaco, el însuși practicant de bob. Acesta este un prieten al boberilor români, iar Bartha Levente nu a ratat ocazia ca, în satul olimpic, să se fotografieze cu figura princiară monegască.

Boberul de la CS Olimpia împlinește pe 8 martie, frumoasa vârstă de 41 de ani, fiind veteranul lotului olimpic românesc. ”O participare la Jocurile Olimpice nu se refuză”, și-a motivat Bartha Levente eforturile de la zenitul carierei. El s-a aflat în coloană și la festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud. Bartha Levente a fost prezent și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2006, de la Torino (Italia), însă atunci a concurat ca împingător la bobul de 2 persoane, cu care s-a situat pe locul 26 în clasament.

Felicitări și mult înainte!

 

One thought on “Bartha Levente la a doua prezență olimpică a carierei

Comments are closed.