Armistițiul Olimpic prelungit în 2021

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a aprobat modificarea perioadei rezolutiei Armistitiului Olimpic pentru Tokyo 2020 astfel incat sa corespunda cu noile date de desfasurare ale Jocurilor Olimpice.

Cu titlul „Construirea unei lumi pasnice si mai bune prin sport si Spiritul Olimpic”, rezolutia a fost adoptata pentru prima data in decembrie 2019 in functie de datele initiale ale Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo.

Acum rezolutia Armistitiului Olimpic pentru Tokyo 2020  a fost readoptata din cauza amanarii Jocurilor si va fi valabila in perioada 16 iulie – 12 septembrie 2021, cu sapte zile inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Tokyo si la sapte zile de la incheierea Jocurilor Paralimpice din capitala nipona.

“Salutam aprobarea Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru modificarea perioadei rezolutiei Armistitiului Olimpic  pentru vara viitoare, in conformitate cu noile date programate pentru Tokyo 2020”, a declarat presedintele Tokyo 2020, Yoshiro Mori. „Intrucat raspandirea la nivel mondial a COVID-19 aduce dificultati suplimentare regiunilor care deja sunt macinate de conflicte, continuam sa speram in puterea sportului de a aduce impreuna oamenii din intreaga lume si de a contribui la mentinerea pacii.

“Suntem foarte recunoscatori tuturor guvernelor pentru increderea in Jocurile Olimpice”, a spus presedintele Comitetului International Olimpic (CIO)  Thomas Bach. „Jocurile sunt sarbatoarea unitatii oamenilor de pretutindeni oricat de diferiti ar fi”.

Armistitiul Olimpic sau “Ekecheira” a aparut in timpul Jocurilor Olimpice Antice din 776 Inainte de Hristos si potrivit acestuia, pe toata perioada intrecerilor, toate conflictele intre cetatile antice incetau, permitand sportivilor si spectatorilor sa participe in siguranta la competitia olimpica.

CIO a reinviat Armistitiul Olimpic in 1992, iar de atunci a fost introdus la fiecare editie a Jocurilor.