Interviu-fulger cu olimpicul Olimpiei, boberul Cristian Radu

Înainte de plecarea de la Frankfurt spre Beijing, unde va participa la Jocurile Olimpice de iarnă, Cristian Radu, boberul Olimpiei, a acordat un scurt interviu pentru site-ul oficial al clubului.

1. Când ați făcut primii pași în bob?

Primii pași în bob i-am făcut în anul 2016, sub îndrumarea domnului profesor-antrenor Dan Scurtu, care mi-a insuflat, mai târziu, pasiunea pentru bob și m-a ajutat în trecerea la sportul de înaltă performanță în această disciplină. La început am participat la un set de teste-atletice de verificare, după care am început pregătirea cu bobul pe pista speciala de start din Complexul sportiv Olimpia-Vitan. În același sezon am participat la Campionatele Naționale de starturi pe role. Experiența pe gheață a venit în următorul sezon pe pârtia din Konigssee-Germania.

2. Care a fost primul trofeu major?

Primul trofeu, sau rezultat major a fost la Campionatele Naționale de starturi, unde am devenit campion national. In competițiile internaționale, primul rezultat notabil a fost în anul 2018, la Cupa Europei, în Norvegia-Lillenhammer, unde m-am clasat pe locul 4 la bob 4. Au urmat alte rezultate cu clasări în top 6 la competițiile internaționale. În anul 2021, la Campionatul Mondial de juniori m-am clasat pe locul 5 și in același sezon la Campionatele Europene m-am clasat pe locul patru.

3. Ce înseamnă bobul pentru dvs.?

Pentru mine bobul este un sport foarte spectaculos și plin de adrenalină. Este un sport ce combină pregătirea fizică din atletism, cu ridicarea/împingerea de greutăți(forță) și cu tenacitatea și finețea pe care un pilot o are. Senzația din timpul unei coborâri cu bobul nu se poate compara cu nimic…! Nu degeaba proba de bob 4 persoane este comparata cu F1 automobilism. Proba mai este numită și ”Formula 1 pe gheață” O situație ingrată cu care ne confruntam, este că România nu are nici o pistă înghețată pe care sa ne pregătim și să participăm la competiții.

4. Ce înseamnă calificarea olimpică pentru dvs?

Calificarea La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing reprezintă pentru mine un vis din copilărie, acum împlinit. Jocurile Olimpice reprezintă competiția supremă la care orice sportiv visează și dorește să ajungă.

5. Ce beneficii are practicarea bobului pentru tineri și copii?

Practicarea acestui sport ar putea avea multe beneficii in viața unui tânăr. Pe lângă faptul că este un sport spectaculos și plin de adrenalină, un tânăr iși poate dezvolta corpul armonios, va calatori în multe locuri noi de pe glob și va descoperii lucruri interesante. Nu în ultimul rând, sportul de înaltă performanță și succesul sunt mai greu de descris in cuvinte! Din păcate, sportul nostru poate fi practicat începând cu vârsta de 14-15 ani, cu monobobul, iar experiența pentru un pilot vine odată cu înaintarea in vârstă.

6. Ce obiective vă propuneți după JO?

Principalele obiective după ce mă întorc de la Jocurile Olimpice sunt: să fiu sănătos, să continui activitatea sportivă la CS Olimpia și la lotul național in următorul ciclu Olimpic (CortinaD” Ampezo 2026) participând la Campionatele Mondiale, Europene de seniori și juniori și la alte competiții naționale și internaționale unde să obțin medalii pentru Romania si CS Olimpia București.

7. Ce înseamnă culorile Olimpiei pt dvs.?

Culorile CS Olimpia pentru mine semnifică performanța și sacrificiul în sport. pe care îl face un sportiv pentru clubul la care este legitimat. Sunt mândru și recunoscător că fac parte din familia CS Olimpia și vreau să mulțumesc pentru susținere colectivului tehnic și conducerii Clubului Sportiv Olimpia București.

Mult succes la Jocurile Olimpice!