Federația Română de Baschet dorește reorganizarea competițiilor juvenile 

Schimbări majore în ceea ce privește structura organizatorică sunt pe ordinea de zi a Federației Române de Baschet. Acestea sunt în fază de proiect, dar urmează să fie supuse votului în Consiliul Director al FR Baschet, urmând a fi aplicate, foarte probabil, cu efect imediat. Adică din sezonul competițional 2020/21.
 
Scopul principal al modificării de natură organizatorică este acela de a descentraliza activitatea baschetbalistică la nivel juvenil. Concret, FR Baschet intenționează să intensifice activitatea Asociațiilor Județene de Baschet. Acestea ar urma să organizeze competițiile de nivel juvenil la nivel județean, zonal și regional, pentru ca forul de specialitate să preia frâiele în fazele superioare ale Campionatelor Naționale.
 
Sunt incluse categoriile U12 (adică mini și baby baschet). Desigur, nu fac excepție categoriile U13, U14, U15, U16 și U18, masculin și feminin.
 
Dacă acest proiect va fi pus în aplicare, atunci în atribuțiunile Asociațiilor Județene de Baschet intră următoarele: legitimări, vize anuale, percepere de taxe și așa mai departe. O sarcină importantă a AJB-urilor a fost și va continua să fie aceea de a forma arbitri și oficiali. De altfel, în sezonul 2019/20, cel puțin o echipă de club din România a fost nevoită să aducă oficiali și statisticieni din alte orașe pentru meciurile din cupele europene.
 
Articolul 24 din Statutul Federației Române de Baschet este dedicat Asociațiilor Județene de Baschet. Aici este descris modul de constituire și organizare a unei astfel de asociații.
 
Sistemul competițional ar urma să cuprindă mai multe faze. Acestea se vor organiza în funcție de structura de organizare a competițiilor juvenile. Cea mai plauzibilă variantă este următoarea:
 
Faza 1 – la nivel Județean
Faza 2 – la nivel Zonal
Faza 3 – la nivel Regional
Faza 4 – la nivel Național (faza semifinală)
Faza 5 – la nivel Național (faza finală)
Înaintea începerii competițiilor se va calcula și stabili ponderea (numărul de echipe pe fiecare județ în parte) pentru calificarea la faza zonală. În principiu, campioana județeană se califică la faza zonală, iar clasamentul final al fazei județene va fi important în cazul în care vor fi mai multe echipe care se califică dintr-un anumit județ la faza zonală.
 
În continuare, competițiile juvenile ar urma să fie organizate în faze zonale. Aici există mai multe variante. Se dorește repartizarea echipelor în șase sau zece zone. O decizie urmează să fie luată în acest sens, ambele variante având mai multe opțiuni.
 
Următoarea fază va fi cea regională. Aici lucrurile sunt clare. Vor exista trei regiuni: Transilvania, Țara Românească și Moldova.
 
Ulterior, începând cu faza semifinală a Campionatelor Naționale, nu se va mai ține cont de județ, zonă sau regiune. Faza semifinală va fi urmată de cea finală, acolo unde va fi stabilită campioana națională.
 
Primele trei faze se organizează prin intermediul Asociațiilor Județene de Baschet. Ultimele două faze vor fi organizate de Federația Română de Baschet.
 
CS Olimpia București este afiliat atât la Federația Română de Baschet cât și la Asociația Municipală de Baschet București, for similar cu asociațiile județene de baschet.