Odihnește-te în pace Cristian Țopescu!

Cel mai mare comentator român al tuturor timpurilor, Cristian Țopescu, a trecut în neființă. Spirit enciclopedic, întotdeauna documentat fără cusur, cu un timbru inconfundabil, Cristian Țopescu este cel care, decenii la rând, a însoțit, prin melodioasele sale inflexiuni vocale, performanțele sportului românesc.

Polivalent, talentat, muncitor, inconfundabil, Cristian Țopescu a ridicat mult ștacheta școlii românești de jurnalism sportiv, contribuind, am putea spune, chiar la stabilirea unei linii conceptuale de abordare a comentariului sportiv.

Născut la 26 martie 1937, la Bucureşti, Cristian Țopescu a făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 şi 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999).

În cariera sa de comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat şi volumele ”Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi ”Fair play” (2003).

A fost distins cu premiul ”Colanul Olimpic de Aur”, fiind primul jurnalist din lume care a intrat în posesia unui asemenea trofeu.

Cristian Țopescu va fi înmormântat vineri, 18 mai 2018, ora 12.00, la Cimitirul Militar Ghencea din București.

Condoleanțe familiei greu încercate!