Nou program olimpic la Paris 2024

Comitetul Executiv al Comitetului International Olimpic (CIO) a aprobat ca la Paris 2024 sa participe, in premiera, un numar egal de barbati si femei, crescand prezenta femeilor in competitiile olimpice de la 48,8 la suta la Tokyo 2020, la 50 de procente la JO din capitala Frantei. Potrivit acestei decizii se va reduce cota totala a sportivilor la exact 10.500, semnificativ mai putin fata de cei 11.091 participanti estimati initial.

De asemenea, in programul olimpic final al Paris 2024 vor fi 329 de probe, cu 10 mai putine decat cele de la Tokyo 2020 (339).

CIO a respins toate cererile de introduce a unor discipline suplimentare in progamul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris si, mai mult, a confirmat eliminarea unor noi probe la haltere si a probei de 50 km mars, la atletism.

Federatia Internationala de Canoe (ICF) a reusit totusi sa includa probele de kaiac slalom extrem, dar a trebuit sa renunte in schimb la probele de sprint K1 200 m, atat la masculin cat si la feminin.

CIO a confirmat, de asemenea, ca a suspendat luarea unei decizii in ceea ce priveste proba de navigare in larg inscrisa in program.

Skateboarding-ul, alpinismul sportiv, surfingul si break dancing-ul au fost aprobate oficial in programul Paris 2024, asa cum se astepta pe scara larga, cele patru sporturi aprobate provizoriu la sesiunea CIO din iunie anul trecut, trecand cu brio perioada de monitorizare de 18 luni, inainte de decizia finala.

In declin, halterele au inregistrat cea mai mare scadere a numarului de locuri de cota, de la 260 la Rio 2016, la 196 la Tokyo 2020, la 120 de locuri cu cota pentru Paris 2024 si patru probe eliminate din program. Chiar si cu aceste reduceri, CIO a avertizat ca locul halterelor nu este inca asigurat si ca pot fi eliminate oricand din programul olimpic.

In conditiile in care Asociatia Internationala de Box ramane suspendata si nu va organiza turneul la Tokyo 2020, boxul a inregistrat cea de-a doua cea mai mare reducere a numarului de locuri cu 34 eliminate. Vor fi sapte categorii de greutate masculine si sase feminine, comparativ cu opt masculine si cinci femei la Tokyo 2020.

Categoriile de greutate de la box urmeaza sa fie stabilite in primul trimestru al anului 2021.

Urmatoarele opt intreceri au fost incluse in programul olimpic Paris 2024, inlocuindu-le pe cele existente:

– o noua proba mixta la atletism, pentru a inlocui proba masculina de 50 km mars;

– o noua categorie de greutate feminina la box pentru a inlocui una masculine;

– doua probe de kaiac slalom extrem vor inlocui doua probe de kaiac sprint;

– trei noi probe mixte in navigatie vor inlocui doua probe, una masculina si una feminina;

– o noua proba la tir sportiv – echipe mixte skeet va a inlocui proba de echipe mixte trap.

CIO a sustinut ca limitarea numarului total de evenimente este un element cheie in limitarea cresterii programului olimpic, precum si a costurilor suplimentare, motiv pentru care a respins 41 de cereri din mai multe sporturi.