Nou format olimpic pentru pentatlon modern

Comitetul Executiv al Uniunii Internaționale de Pentatlon Modern (UIPM), reunit la Monaco în data de 27 octombrie 2020, a votat în majoritate copleșitoare noul format al competițiilor care vor avea loc sub egida Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024.

Astfel, conform schemei propuse, competițiile de pentatlon modern se vor întinde pe o durată de 90 de minute care va include toate cele cinci probe. Astfel, concursul va începe cu călărie, timp de 20 de minute, pentru scrimă vor fi alocate 15 minute, iar pentru înot alte 10 minute. Finalul este rezervat pentru proba combinată de alergare și tir, cu trecere prin poligon și care va avea o durată de 15 minute. Între probele menționate vor exista și trei pauze de câte 10 minute fiecare.

De asemenea, s-a propus și s-a aprobat ca tablourile competiționale să fie eliminatorii. Cele două propuneri fac ca pentatlonul modern să devină un sport mult mai prietenos și mai spectaculos pentru televiziuni.

Propunerile enumerate mai sus au fost testate practic în două competiții experimentale, desfășurate la Cairo și Budapesta, în luna septembrie. UIPM a înaintat pe cale oficială schimbările respective, care urmează să fie dezbătute de plenul Comitetului Olimpic Internațional. Decizia CIO va avea la bază și raportul întocmit de Olympic Broadcast Services, operatorul de televiziune al forului olimpic. O rezoluție finală în acest sens va fi publicată în luna decembrie, tot atunci urmând să se afle și dacă proba de ștafetă mixtă, la pentatlon modern, va fi inclusă în programul olimpic din 2024.

Pentatlonul modern a fost inclus la edițiile olimpice la Stockholm, în 1912, de baronul francez Pierre de Coubertin, cel care, de altfel, a și inventat formula cu adițiune de puncte a ”sportului celor cinci sporturi”.

Secția de pentatlon modern a CS Olimpia București este una dintre cele mai valoroase din țară și are o tradiție deosebită, fiind afiliată la Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.