A fost publicată lista substanțelor interzise pentru sportivi

Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a actualizat lista substantelor interzise care va intra in vigoare de la inceputul anului 2020 si a dat-o publicitatii cu trei luni inainte de intrarea in vigoare pe 1 ianuarie 2020, pentru ca sportivii sa aiba timp sa-si insuseasca noile modificari.
Noua lista a WADA pentru 2020 precizeaza ca ”toti cannabinoizii naturali si sintetici raman interzisi”, dar in acest grup nu mai figureaza Cannabidiolul (CBD), un compus al marijuanei.
Cannabidilul si Tetrahydrocannabinolul (THC) sunt compusii dominanti ai marijuanei. Conform legii din SUA, daca CDB deriva dintr-o planta de canepa cu un continut mai mic de 0,3% THC, acest compus devine legal. THC-ul induce stari psihoactive (utilizatorul are o senzatie de ”high”), iar la polul opus CBD-ul nu are proprietati psihoactive.
WADA a adaugat in programul sau de monitorizare pentru evaluare suplimentul ”ecdistorena”, un extract natural din spanac, care imbunatateste randamentul sportivilor.
 Pe lista substantelor interzise nu mai apare din 2020 gazul argon, care a devenit prohibit in 2014, pentru ca s-a considerat ca are capacitatea de a genera globule rosii si a fost inclus printre stimulantii din clasa EPO.